HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.01.18. 09:30 Onlineprint

Európai örökség díj, és Nemzeti Digitális Archívum

Szőcs Géza államtitkár szerint az Európai Uniót fenyegető legnagyobb kockázati tényező az egységes európai tudat hiánya. Ezzel kapcsolatban azt mondta: "Minden, aminek identitásformáló ereje, hatása lehet, az az EU-n belüli kohéziót erősíti, és ebben nekünk jelentős szerepünk lehet, mert a magyar kultúra sajátosságainál fogva befogadó és közvetítő kultúra".

Ehhez a célhoz kiválóan illeszkedik az Európai Örökség cím létrehozása. A bevezetni tervezett címet olyan helyszínek kapnák, amelyek az európai történelemben vagy művelődéstörténetben kiemelt fontossággal bírnak, és ezek hálózatba tömörülve egymás népszerűsítését, ismertté tételét és fenntartható használatát is megkönnyíthetnék. A javaslat végrehajtása érdekében a magyar kormány júniusban Visegrádon nemzetközi konferenciát szervez.

Szőcs Géza fontosnak tartja a Magyar Nemzeti Digitális Archívum létrehozását is. Ez - a több mint 14 millió tételből álló, könyvet, fotót, kisfilmet tartalmazó összeurópai Europeana nevű archívumhoz hasonlóan - magyar szépirodalmi-, képző- és filmművészeti alkotásokat rögzítené digitális formában, és tenné hozzáférhetővé egy központi nyilvános felületen.

/MTI/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr542592273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása