HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.07.26. 09:26 Onlineprint

Kinyitják a Kafka-trezorokat!

Óriási felhajtás közepette, írásszakértők, és irodalomtudósok jelenlétében felnyitják a XX. század egyik legnagyobb írójának, a zsidó származású Franz Kafkának széfjeit Zürichben, és Tel-Avivban, melyek valószínűleg több ezer kéziratot, rajzot, és levelet, cikkeket, és vázlatot tartalmaznak, így joggal mondhatjuk, hogy az új évezred egyik legnagyobb irodalmi felfedezése előtt állunk.

Kafka, aki 1924-ben tüdőbajban hunyt el, szerette volna, ha kéziratait a halála után megsemmisítik és ezt az üzenetet hagyta barátjának, Max Brodnak: „Kedves Max! Az utolsó kívánságom: minden, amit magam után hagyok, legyen elégetve olvasatlanul”.

Azzal, hogy ez a kívánsága nem vétetett figyelembe, és Max kiadta regényeit (A kastély, Amerika) hosszú pereskedés, és jogi huzavona kezdődött, melynek talán most kerül pont a végére: irodalomtudományi szakértők pontos listát jegyeznek majd fel arról, mit tartalmaznak a széfek. Ezután a bíróság eldönti, hogy az iratokat visszazárják a trezorokba, vagy átadják egy archívumnak, hogy megőrizzék a jövő generációjának.

Bízzunk abban, hogy ha már kinyitják, és lajstromba veszik a műveket, nem zárják azokat vissza hosszú évtizedekre a sötéségbe, hiszen akkor mi értelme lenne az egész hercehurcának?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr992176533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása