HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.08.08. 09:51 Onlineprint

Richard Holbrooke irodalmi díj

Richard Holbrooke-ról neveztek el egy eddig is létező amerikai irodalmi díjat. Az életműért járó Dayton Irodalmi Békedíjat először 2006-ban adták át. A díj alapítását a boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodás inspirálta, amelyet Holbrooke hozott tető alá 1995-ben. A díj nevének megváltoztatásával a tavaly decemberben, 69 esztendősen elhunyt Holbrooke emléke előtt akarnak tisztelegn.

Holbrooke özvegye, a magyar származású író-újságíró Kati Marton a férje iránti különös tisztelet megnyilvánulásának nevezte a díj átkeresztelését. Mint mondta: Kingsolver munkássága összhangban van férje humanizmusba és az emberiség tökéletesíthetőségébe vetett hitével. Az írónő munkáiban megjelenő mély optimizmus is Holbrooke sajátja volt. "Utolsó lélegzetéig optimista volt. Nem hitte, hogy bármilyen háború is elkerülhetetlen lenne" - fogalmazott az özvegy, aki maga kívánja átadni a díjat. Az életműdíjon kívül a fikciós és a dokumentáló műfajok idei díjazottjainak nevét később jelenti be a szervezet.

/hvg/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr163133393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása