HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2009.10.14. 12:10 Onlineprint

Gaál Andrásról szóló monográfia jelent meg Csíkszeredán

 

Új művészalbum-sorozatot indított a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó, ennek első kötete Gaál András festőművész életét és munkásságát mutatja be.

A 15 éves múltra visszatekintő, eddig több mint 500 kötetet megjelentető kiadó Élet-Jelek című sorozata a kiadó szándéka szerint - mint az ismertetőben olvasható - "olyan romániai kortárs magyar képzőművészek munkáját mutatja be, akiknek alkotásai már magukon viselik egy kiteljesedett életmű stílusbeli jellegzetességeit, akik nevelő munkájukkal, példaértékű művészi, emberi magatartásukkal nemzedékek alkotói habitusát határozták meg".

A Magyarországon is hamarosan kapható első kötet 56 oldalán Banner Zoltán művészettörténész ismerteti - fényképekkel és reprodukciókkal illusztrálva - Gaál András életét és munkásságát, további 48 színes oldal pedig a művész alkotásaiból válogatott reprodukciókat tartalmaz.

A hetvenes éveiben járó "kétlaki" festőművész - aki hol Csíkszeredában, hol Pannonhalmán tartózkodik -  festői pályafutása mellett 40 évig pedagógusként is dolgozott, többek között az ő nevéhez is fűződik a csíkszeredai művészeti oktatás meghonosítása, valamint a művészeti szakközépiskola megalapítása. Ugyancsak nagy szerepe volt - Márton Árpád festőművész és Zöld Lajos újságíró mellett - a szárhegyi művésztelep 35 évvel ezelőtti létrehozásában.

Forrás: MTI

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr881449435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsugucz.Illés 2009.10.14. 14:11:53

Vannak igényes sorozatok, kíváncsi vagyok ez milyen lesz... és mennyiért kínálják, lévén hogy egy elég hosszú széria része.

coopR 2009.10.15. 14:06:07

@Zsugucz.Illés: Van a hasonló kiadványoknak lételeme ma Magyarországon?
süti beállítások módosítása