HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2009.12.14. 10:06 Onlineprint

Írói "ujjlenyomatok'"

Az írók stílusa végtelen viták és elemzések tárgya. Svéd tudósok azonban kidolgoztak egy formulát, amellyel kiszámítható egy-egy író "irodalmi lábnyoma".

A tudósok szerint a kalkuláció révén véget lehet vetni a szerzőség körüli vitáknak, emellett pedig alkalmas lehet arra is, hogy híres írók elveszett munkáit azonosítsák.

A svéd kutatók a képlet kidolgozásakor Thomas Hardy, DH Lawrence, valamint Herman Melville műveit vették alapul a különböző írói stílusok és szövegrészletek elemzéséhez. Többek között azt vizsgálták, hogy a felsorolt írók milyen gyakran használnak új szavakat munkáikban. Ezáltal pedig mintákat tudtak felfedezni írói stílusukban. Ezen kívül a nyelvi stílust és a nyelv képességet is figyelembe vették, valamint az újonnan használt szavak "gyakoriságát" is, ami általában a cselekmény előrehaladtával csökken.

A statisztikai elemzést teljes regényekre, regényrészletekre és összegyűjtött művekre is alkalmazták, az eredmény pedig minden esetben egyedülálló "szóujjlenyomat" lett.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr611595924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olvasótábor 2009.12.14. 16:47:31

A napokban olvastam, hogy létezik ökológia lenyomat is például egy kutyának 1 hektár földterületet kel az élelmezéséhez.
süti beállítások módosítása