HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.02.19. 09:04 Onlineprint

Az első nagyregény milleniuma

1000 éve, Japánban született meg a világirodalom első nagyregénye, mégpedig egy udvarhölgy ecsetéből. Muraszaki Sikibu a XI. század hajnalán megalkotta a Gendzsi Monogatorit, amelyet a mai napig a japán irodalom, és a világirodalom első számú remekeként tartanak számon.

Muraszaki a X. század vége felé látta meg a napvilágot a Felkelő Nap Országában, előkelő, főnemesi családban. A zárkózott, különc hölgy műveltségével még kortársai közül is magasan kitűnt, pedig ezt az időszakot, a Heian-kort a japán művészetek és irodalom virágkorának tartják. Egész életét az irodalomnak szentelte, és számtalan verset alkotott, valamit a világirodalom első és talán leghíresebb nagyregényét, a Gendzsi Monogatorit.

Muraszaki eleinte csupán saját szórakozására írta a Ragyogó Herceg  kalandjait, ám ezek a történetek hamar népszerűvé váltak, főként a császári udvar unatkozó hölgyei között. Bő két évtizeden át írta folytatásos „teleregényként” a Gendzsi Herceg szerelmeiről szóló kalandokat, míg végül vaskos kötetek lettek belőlük, melyeket megőrizték az utókor számára is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr851772436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsugucz.Illés 2010.02.25. 15:31:11

"Muraszaki eleinte csupán saját szórakozására írta a Ragyogó Herceg kalandjait, ám ezek a történetek hamar népszerűvé váltak, főként a császári udvar unatkozó hölgyei között."
:D korabeli Tiffany, vagy Csók és könny... vagy mi...
süti beállítások módosítása