HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.08.06. 09:02 Onlineprint

A Művészetek völgye, és a vízimalmok esete

Kapolcsi vízimalmok címmel könyv jelent meg a Művészetek Völgye idejére; Ladányi András író 410 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötetét a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet adta ki.

Márta István, a fesztivál igazgatója elmondta: az Eger-patak völgye a "malmok völgye" is, hiszen a partja mentén a múlt század elején még - Nagyvázsonytól Szigligetig - 46 vízimalom működött. Ebből a legtöbb Kapolcson, összesen tizenkettő. Ladányi András szerint 1900-ban még 20 ezer vízimalom volt az országban, Trianon után 13 ezer maradt, majd - ahogy Wöller István malomkutató fogalmaz a könyvben -, az 1945. utáni államosítás "megadta a kegyelemdöfést" a kisipari keretek között működő malmoknak és a molnármesterségnek.

A helytörténeti kutató szerint 1947-ben már csak 2 ezer malom volt, s ma talán 60-70 működhet még az országban. Az Eger-patak völgyében egy sem, a 12 kapolcsi vízimalom közül is több romba dőlve látható, egyik-másik ipari műemlékként még megszemlélhető, némelyiket pedig lakóházként újították fel. A vízimalmok leállításával megszűnt az egykoron oly elterjedt, nagy szakértelmet és roppant fizikai erőt igénylő molnármesterség is.

Alapos és érdekes helytörténeti munka jelent meg a mostani Művészetek Völgye idejére - az egylet kiadásában immár a hetedik könyv -, amelyet Márta István azoknak ajánl, "akiket érdekel Kapolcs kulturális örökségének ez a szelete és a falut körülölelő csodálatos természet".

/MTI/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr722202861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása