HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.11.10. 09:26 Onlineprint

Az eszmei kulturális világörökség újabb jelöltlistája

Idén négy földrész 31 országa nyújtotta be pályázatait. Negyvenhét jelöltet terjesztettek fel arra a listára, amely a világ közösségeinek kulturális szokásait, rítusait katalogizálja, négy jelölt pedig a veszélyeztetett eszmei kulturális örökség listájára pályázott a sürgős segítség reményében.
Spanyolország, Görögország, Olaszország és Marokkó közösen pályázott a mediterrán konyha felvételéért. Tizenegy ország - köztük az Egyesült Arab Emírségek, Belgium, Csehország és Mongólia - pedig a solymászatot mint élő hagyományt jelölte.

Kína a pekingi operát és a hagyományos kínai gyógymódot, az akupunktúrát terjesztette fel a listára. Peru két rituális tánccal, Mexikó a P'urhépecha térség hagyományos dalával, a Pirekuával és a tradicionális mexikói konyhával pályázott. A spanyolok többek között a flamencót ajánlották az eszmei kulturális világörökség részének.
A veszélyeztetett eszmei kulturális örökségként elismerésre három kínai és egy horvát pályázat érkezett. Az ázsiai ország a kilencmilliós lélekszámú muzulmán ujgur népesség rituális ünnepi ceremóniáját, a meshrepet, valamint a dzsunkák vízzáró válaszfalas technológiáját és a fába vésett betűkkel történő kézi nyomtatást jelölte. Horvátország a dubrovniki régióban két évszázados múltra visszatekintő, ám mára kihalóban lévő "ojkanje éneklés" megmentéséhez kért segítséget.

/kultura.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr382437819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása