HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.02.03. 09:13 Onlineprint

Biblioterápia

A biblioterápia az orvoslás – elsősorban a pszichoterápia - területén válogatott olvasmányok terápiás használatát jelenti. Nemcsak a gyógyításban segíthet, a megelőzés és a rehabilitáció során is alkalmazzák.

A depresszióval, magatartás- és személyiségzavarokkal küzdő, osztályon fekvő betegek csatlakozhatnak a pszichoterápia keretein belül működő irodalmi csoporthoz. Ez általában 4-8 főt jelent. A páciensek könnyebben megnyílnak, ha nem a saját problémáikról, hanem valaki másról, egy főhősről vagy egy szereplőről beszélhetnek. Így feloldódnak a gátlások, enyhül a stressz, és a résztvevők biztonságban érezhetik magukat.

Nem csak klinikai körülmények között zajlanak művészetterápiás foglalkozások. Biblioterápiát fejlesztő céllal a megelőzés részeként elsősorban gyerekeknél alkalmaznak. A megfelelő időben olvasott megfelelő könyv igazi kincs, amely által a gyerek segítséget kap, hogy megtalálja a kérdéseire a válaszokat.

A „gyógyító könyv” túlélési stratégiát nyújthat, amellyel a fiatalok leküzdhetik az előttük tornyosuló akadályokat. Éppen ezért országszerte tartanak biblioterápiás csoportfoglalkozásokat óvodákban, iskolákban és könyvtárakban.

Itt nem csak szépirodalmi alkotások hangozhatnak el, hanem önismeretet segítő művek, esetleírások, az erőszak megelőzését népszerűsítő könyvek, szexuális témában kamaszoknak szóló írások, a kollektív emlékezést segítő könyvek vagy olyan alkotások, amelyek általános kérdésekre keresik a választ, mint a szeretet, a gyász, a bűn.

/webbeteg.hu/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr762635144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása