HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.02.17. 09:28 Onlineprint

Örkény István éve Örkényben

Egy évig tartó rendezvénysorozatot szerveznek a Pest megyei Örkényben abból az alkalomból, hogy a legenda szerint a településük nevére “átkeresztelkedett” Örkény István 2012 áprilisában lenne 100 éves.

Az elképzelések szerint többféle irodalmi vetélkedőt hirdetnének meg a fiataloknak, a középiskolások például egyperces novellapályázaton mérhetnék össze képességüket. Emellett emléktáblát is avatnának és a helyi könyvtár felvenné a híres író nevét.
Megkeresték az Örkény István Színház igazgatóját, aki ígéretet tett arra, hogy a társulat jövő áprilisában két előadást is tart Örkényben a kerek évforduló alkalmából. A tervek szerint a születésnapi rendezvénysorozatra mások mellett meghívást kapna Örkény István két gyermeke is, akikkel hamarosan felveszi a kapcsolatot a település önkormányzata.
 

A helyi legenda szerint az eredetileg Österreicher vezetéknevet viselő fiatal írót Budapestre küldte apja a névváltoztatás elintézése miatt, de ő elszórakozta az időt, nem végzett semmit. Hazafelé vonatozva épp Örkény vasútállomására gurult be a szerelvény, amikor kinézett az ablakon, s meglátta a feliratot. Ekkor, hirtelen ötlettől vezérelve döntött az Örkény vezetéknév mellett, már csak azért is, mert így legalább nem kellett áthímezni a ruhadarabjait díszítő Ö. I. szignót.

/dabasregio.hu/
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr382667187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása