HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.04.06. 08:54 Onlineprint

Költészet Napja, József Attila

A sorozat április 9-én, délután 5 órakor kezdődik a Műcsarnokban, ahol Galkó Balázs, Kinizsi Ottó, Lutter Imre, Bakos-Kiss Gábor, Turczi István, a Kávészünet együttes és megannyi versmondó fellép: az Európai Unió költészetéből Lackfi János szerkesztett műsorát mutatják be, Gerendás Péter és az Aphonia-Sajtkukacz együttes pedig ősbemutatózik. John Ridland amerikai költő, Petőfi, Márai, Balassi és Radnóti kitüntetett műfordítója személyes üzenettel lepi meg a vendégeket. Az izgalmas műsor után a Versmondók svédasztalos fogadás keretében közös koccintásra invitálják az érdeklődőket. A házigazda szerepét Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke látja el, aki leleplezi a „Keltsd életre…” című kötetet, a Magyar Versmondók Egyesülete kiadásában.
Két nappal később, április 11-én délelőtt 10 órakor ötszáz diák köszönti egyszerre József Attilát születésnapján, Diósdon. A nem mindennapi szertartást a Diósdi Eötvös József Általános Művelődési Központ Iskolája és a Magyar Versmondók Egyesülete közösen szervezi. Az ötlet Török Csaba igazgató fejéből pattant ki, hogy a tanulók az együttes versmondás közösségi, és a zene művészeti élményével közelebb kerüljenek a költészethez. A program két részből áll: a költő Születésnapomra című költeményét Lutter Imre előadóművész vezetésével adják elő az iskola diákjai és tanárai, majd a Mama című verset tanulják meg énekelni a Kávészünet együttes dallamára. Németh Ferenc és Popovics György, a Csillag születik felfedezettjei a Költészet Napját iskolaturnéjuk egyik első állomásaként jelölték meg. Terveik szerint a következő években végiglátogatnák az ország összes iskoláját egy-egy rendhagyó, zenés irodalomóra keretében. A Magyar Versmondók Egyesülete által is támogatott program célja, hogy a zenekar népszerű dallamai révén természetessé tegyék a versek, a klasszikus és a kortárs magyar költészet jelenlétét az iskolások körében.
Aznap, április 11-én délután 5 órakor Lőrinciben, a Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár ad otthont a Verseim szirmokká nyílnak című pódiumi estnek. A főszereplők egyike itt is Lutter Imre Wlassics Gyula-díjas előadóművész lesz, mellette Nemes Levente Kaleidoszkóp-díjas előadóművész, zeneszerző pendíti meg Szabó Lőrinc verseit. A magyar költészet színe-java, klasszikusok és kortársak művei egyaránt szerepelnek a műsorban: József Attila éppúgy, mint Kányádi Sándor, Nagy László, Petőfi Sándor, Szabó Éva, Bella István és Ady Endre.
Valamennyi rendezvényre ingyenes a belépés, és minden verskedvelőt várnak. Részletek: a vers.hu honlapon és a facebook közösségi oldalon.

/objektivhir.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr522803854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása