HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.04.28. 09:51 Onlineprint

Ana Maria Matute az idei Cervantes díjas

Átvette szerdán a spanyol nyelvű irodalom Nobel-díjaként is emlegetett Cervantes-díjat Ana Maria Matute. A spanyol író az elismerés átvételekor kiemelte: az írás az élet sok nehéz pillanatán segítette át.
 

A 85 éves barcelonai szerzőnek, aki a díj 35 éves történetében a harmadik női kitüntetett, János Károly spanyol király adta át a 2010-es Cervantes-díjat egy, a televíziók által is közvetített ceremónia keretében.

Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották Matute hazáját. Magyarul olvasható Paulina című ifjúsági regénye és számos novellája.

A díjátadó ünnepséget Alcalá de Henaresben, a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek a szülővárosában tartották.

Az elismerést, amellyel 125 ezer euró (több mint 33 millió forint) pénzjutalom jár, tavaly José Emilio Pacheco mexikói költő vehette át, de a korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint a tavalyi irodalmi Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

/MTI/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr812861405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása