HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.09.09. 09:01 Onlineprint

JELENKOR-i csőd Pécsett

Június óta nem tudja fizetni a Pécsen szerkesztett irodalmi-művészeti folyóirat, a Jelenkor a szerzők honoráriumát és a havonta megjelenő lap nyomdaköltségét.

A Jelenkor évente 25 millió forintból gazdálkodik. Az összeg nagyjából felét mindig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fedezte, Pécs városától 3-4, Baranya önkormányzatától kétmillió forintot kapott eddig a folyóirat, a lap eladásából általában négymillió forint folyt be a kasszába. Az NKA idén is utalta a megpályázott és elnyert támogatást, a város viszont – bár ígéri – 2011-ben még nem adott pénzt a Jelenkornak. A gondot fokozza, hogy a megye kiszállt a lap finanszírozásából, és a tehetős vállalkozások egyelőre nem érzik fontosnak a folyóirat szponzorálását. Pedig a havonként 120 oldalon megjelenő lap presztízse ma is irigylésre méltó. Felsorolhatatlan, hogy irodalmunk hány jeles alkotója publikált a lapban, most például Bertók László, Darvasi László, Esterházy Péter, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Konrád György, Kovács András Ferenc, Márton László, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina viszi új műveit elsőként hozzájuk. Az ezer példányban nyomtatott folyóirat háromnegyedét megvásárolják, s a lap megtalálható a legjelentősebb hazai könyvtárakban. Mindezek ellenére kérdéses, hogy a lap októberi száma megjelenik-e majd, véli Ágoston Zoltán, mivel a Jelenkor többmilliós adósságának kifizetésére nincs pénze a szerkesztőség kiadójának. Biztató jelként értékelte ugyanakkor, hogy a hétfőn közzétett, segítséget kérő nyílt levele nyomán többen is jelezték, szívesen előfizetnek a folyóiratra.

/pecsinapilap/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr33213073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása