HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2009.10.27. 09:17 Onlineprint

A Jelenkor Kiadó Doszitej Obradovics-díjban részesült

Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó vezetője október 27-én veszi át a Belgrádi Könyvvásár és a Szerb Kulturális Minisztérium Doszitej Obradovics-díját.

A Doszitej Obradovics-díjat, 2007 óta évente ítélik oda egy-egy külföldi kiadónak „a kortárs szerb irodalom külföldi kiadásában szerzett kivételes érdemeiért”.

2009-ben a díjat a Jelenkor Kiadónak ítélték.

Doszitej Obradovics szerb tudós, szerzetes és író 1739. a temesmegyei Csákován, született. Sokat utazott, megfordult Oroszországban, Törökországban és Kis-Ázsiában is. 1802-ben Velencében telepedett le, ahol a szerb kereskedők évjáradékot biztosítottak neki, hogy az irodalomnak élhessen.

1806-ban Szerbiába költözött és megalapította Belgrádban az első szerb középiskolát. Az elavult egyházi nyelv helyett ő írt először nemzeti nyelven.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr211478101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olvasótábor 2009.10.28. 13:56:06

Nagyszerű, csak így tovább Jelenkor Kiadó
süti beállítások módosítása