HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2009.11.02. 12:47 Onlineprint

Könyvritkaságok fosztogatói

A frankfurti könyvvásáron ellopták Berzeviczy Gergely 19. századi magyar közgazdasági író emlékkönyvét, amelyben többek között Johann Wolfgang von Goethe kézzel írott bejegyzései is szerepeltek.

A német rendőrség csütörtökön jelentette be a mintegy 68 ezer euró (18,4 millió forint) értékű album eltűnését. A hivatalos közlés szerint a könyvet valószínűleg október 17-én vagy 18-án lopták el egy bécsi kereskedő vitrinjéből.

Berzeviczy emlékkönyvében Goethe kézírása mellett a weimari klasszicizmus két másik kiemelkedő alakja, Johann Gottfried Herder és Christoph Martin Wieland bejegyzései is szerepelnek.

Berzeviczy Gergely (1763-1822) felvilágosodás korabeli magyar közgazdasági író. A késmárki evangélikus líceum elvégzése után a göttingeni egyetemen tanult, majd beutazta Németországot, Franciaországot, Belgiumot és Angliát. De commercio et industria Hungariae című, 1797-ben Lőcsén megjelent könyve volt Magyarországon az első olyan közgazdasági munka, amely már Adam Smith elméleteinek hatását mutatta. Berzeviczy a magyar jobbágyság történetének vizsgálatával a történeti néprajz úttörője is volt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr161492831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-d(".")b- 2009.11.04. 13:19:45

Ma már mindent lopnak, de ezek szerint nem csak itthon.
Bár valószínű, hogy nem megélhetési tolvaj volt az illető, mert akkor a közértbe ment volna.
süti beállítások módosítása