HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2009.11.25. 08:45 Onlineprint

A 3. HiperGalaktika

196 oldalon megjelent a Metropolis Media kiadó gondozásában a  Galaktika magazin extra kiadványa, a HiperGalatika 3.

A HiperGalaktika 2009-es kötete a megszokott formában novellákon és tudományos írásokon keresztül mutatja be a jövőt. Az SF-szerzők és a szakemberek szemén át nézhetjük meg a komputer és az ember kapcsolatának lehetséges alakulását.

A kérdések a mindennapi életünkön túllépve, a jövő lehetőségeit, várható és elképzelhető fejlődési irányait mutatják be. Mindezt a megszokott szórakoztató, informáló stílusban.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr251550774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

könyvmolyocska 2009.11.26. 19:03:48

A Baross Gábor Társaság ez évi utolsó összejövetelét "Két kultúra – egy kultúra" címmel szervezet összejövetel témája kicsti idevág.

Régóta tart a vita arról, hogy a humán és természettudományos kultúrák a modern civilizációban elválnak egymástól, amint azt C.P. Snow (Oxford) is 1959-ben felvetette. Számos példát találhatunk arra (L. Simonyi Károly híres könyve: "A fizika kultúrtörténete"), hogy igenis lehetséges az átjárás a két kultúra között. Számos, kiváló természettudós esetében (Bolyai János, Eötvös Lóránd, Einstein, Teller Ede, Szentágothai János, stb.) a két kultúra egy személyiségben, közös kultúraként jelenik meg. - Sajnos, a jelenlegi oktatási rendszer a szétválasztásnak kedvez. Miközben a természettudományok oktatása háttérbe szorult, a "humán" tárgyak: a művészetek, az irodalom, a történelem oktatása is egyre felszínesebbé válik.
Az eredmény: a két kultúra "egységesítése" helyett egy általános kulturálatlanság térhódítása. Naponta láthatjuk, hogy a média ugyancsak hozzájárul ehhez a nem kívánatos folyamathoz. Brighelli francia oktatáspolitikus jellemzése 2008-ból tökéletesen alkalmazható a magyar állapotokra is. "Meg kell fosztani a népet egyrészt az emlékezetétől, másrészt az ítéletalkotó képességétől. Egy történelmétől megfosztott nép lehet boldog, sőt butaságában lehet csak igazán az. Egy nép, melynek nincs ízlése, amely nem hallott soha képzőművészetről, zenéről és irodalomról, az néha elhiszi, hogy a televízió két reklámblokk között minőségi termékekkel látja el." A tömeg kulturálatlansága és az "elit" kultúra elszigetelődése ma is aktuális
süti beállítások módosítása