HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.02.18. 08:41 Onlineprint

Kié a három testőr?

Calude Schopp, aki negyven éven keresztül tanulmányozta Dumas munkásságát, talált egy ismeretlen regényt, amely alapján meglepő következtetésre jutott: az Alexandre Dumas neve alatt megismert regényeket nem ő, hanem August Jules Maquet találta ki. A kortárs regény és drámaíró nem volt elég ismert név, így a kiadók sorozatosan elutasították, ekkor fordult Dumas-hoz, aki adóssággal küzdött, szüksége volt a sikerre.

A két szerző közös munkájában készült a Három testőr és a Monte Christo grófja, Maqueté volt az ötlet és Dumas feladata volt a részletes kidolgozás, ő végezte a munka oroszlánrészét. "Maquet-ben nem volt meg Dumas zsenialitása" - mondta Schopp a sajátos munkakapcsolatról. Dumas egyébként nyilvánosan is vállalta társszerzőjét és jól megfizette, de az övé volt a dicsfény és a hivatalos szerzői jog. Egyedül Maquet sírfeliratán szerepelnek azok a regénycímek, amelyek megírásában közreműködött.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr871768137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

könyvmolyocska 2010.02.18. 18:27:16

Minden elképzelhető, rengeteg "néger" dolgozik ma is

Zsugucz.Illés 2010.02.25. 15:28:20

A Harry Potter regényeket sem AZ a nő írta, tuti. Amúgy meg "A 3 testőr ne legyen 4!" (Aki tudja kitől van ez az idézet anélkül, h beírná bármelyik keresőbe, annak fizetek egy fagyit.)
süti beállítások módosítása