HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.11.15. 10:22 Onlineprint

Olvasható álmok?

Amerikai kutatók úgy vélik, hogy a jövőben képesek lesznek elektronikusan felvenni és értelmezni az álmokat. Sikerült ugyanis kifejleszteniük egy rendszert, amely regisztrálja a magasabb szintű agyműködést.

A projekt célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely lehetővé tenné a pszichológusok számára pácienseik álomemlékeinek ellenőrzését agyműködésük elektronikus leképezésével.

A kutató csapat tervei azon alapulnak, hogy sikerült fogalmakhoz egyes idegsejteket társítaniuk. Amikor például a teszt-alany Marilyn Monroe-ra gondolt, egy bizonyos idegsejt villant fel. Tárgyak és fogalmak felmutatásával a kutatóknak egy sor idegsejt "jelentését" sikerült megfejteniük, és minden egyes alany esetében egy-egy adatbázist felépíteniük.
Ezen egyszerű megfigyeléstől persze még hosszú utat kell megtenni az "álomfogó" létrehozásáig, de a lehetőség megvan rá. A következő lépés, hogy alvás közben monitorozzák az alanyok agyműködését.

Az egyik kihívás egy megfelelően átfogó fogalom-idegsejt párokról alkotott adatbázis létrehozása. Elméletileg ez lehetséges, például az agy megfigyelésével filmnézés közben. A másik nehézség a szükséges technológia elérése. Egyelőre ehhez sebészeti úton az agyba beültetett elektródák szükségesek, azonban a szenzoros technológia olyan iramban fejlődik, hogy sebészeti beavatkozás nélkül is lehetővé válik a jövőben az agyműködés ilyen részletes tanulmányozása - és az álmok olvasása.

/hazipatika.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr242449628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása