HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.11.25. 09:22 Onlineprint

Az idei év Cervantes-díjasa: Ana Maria Matute

Ana Maria Matute spanyol író veheti át a "spanyol irodalom Nobel-díjaként" emlegetett Cervantes-díjat - jelentette be Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter szerdai közleményében.

A 85 éves barcelonai szerző a harmadik nő, aki átveheti a rangos elismerést. Korábban 1988-ban Maria Zambrano spanyol író, majd 1992-ben Dulce Maria Loynez kubai költő részesült a díjban a hölgyek közül.
A 125 ezer euró (csaknem 35 millió forint) pénzjutalommal járó Cervantes-díj hivatalos díjátadóját 2011. április 23-án tartják, azon a napon, amelyen 1616-ban a Don Quijote szerzője elhunyt.
A polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjának tartott Ana Maria Matute munkáit 23 nyelvre fordították le, magyarul olvasható a Paulina című ifjúsági regény és számos novella. Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották Matute hazáját.
A Cervantes-díj tavalyi nyertese José Emilio Pacheco mexikói költő volt, a korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint az idei Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

/MTI/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr802471993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-d(".")b- 2010.11.25. 11:22:50

Soha nem hallottam még róla, de ez az én hiányosságom nyilván.

olvasótábor 2010.11.25. 17:32:29

"Maria Matute spanyol író, 85 éves barcelonai szerző"
Nem tudom, hogy spanyol vagy katalán íróról van szó, nem mindegy!!! Nekünk is nagyon fáj, hogy ha Bukarestet összekeverik Budapesttel.

ui. katalán rokonaim vannak...
süti beállítások módosítása