HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.12.02. 09:15 Onlineprint

A Nobel-díj háttere

Fizika, kémia, orvostudomány-élettan, irodalom és a béke – azok a területek, amelyeken előrelépésekre, újításokra az emberiségnek állandóan szüksége van. Emellett tette le voksát Alfred Nobel, a 19. században élt bőkezű svéd feltaláló, mikor végrendeletében vagyonát nem csodálkozó rokonaira, hanem a jövő nemzedékek kiemelkedő alkotóira hagyta.

Alfred Nobel Stockholmban született 1833-ban, apja mérnök, anyja háziasszony, majd később bolttulajdonos. Két bátyja volt ekkor. A család pár évvel később Szentpétervárra költözött, így ő 17 éves korában már nem kevesebb, mint 5 nyelven beszélt és írt: svédül, oroszul, franciául, angolul, és németül. Termékeny feltaláló volt, élete során összesen 355 terméket védetett le. 20 különböző országban voltak gyárai, így elég találóan kapta kortársaitól az „Európa leggazdagabb csavargója” címet.  

Nobel 1896. december 10-én halt meg San Remo-ban, saját család nélkül. Minden évben ezen a napon adják át az arra érdemeseknek az általa alapított Nobel-díjat.

Az eredetileg felállított kategóriákhoz - fizika, kémia, orvostudomány-élettan, irodalom és béke – később a közgazdaságtan is csatlakozott (a Közgazdasági Alfred Nobel Emlékdíj), és így együtt évről-évre 6 témában díjazzák diplomával, éremmel, és jelenleg mintegy 10 millió svéd koronával a legkiemelkedőbb tudósokat, alkotókat, közéleti személyiségeket.

/kamaszpanasz/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr202487729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása