HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.02.23. 09:29 Onlineprint

Választható lesz a történelem érettségi?

A Történelemtanárok Egylete (TTE) szerint csakis tévedés lehet a közoktatási törvény koncepciójában szereplő azon passzus, amely a szakközépiskolákban kötelezőből választhatóvá tenné a történelem érettségit.

A szervezet MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalása szerint, az érettségi vizsga a felkészítő iskolatípustól függetlenül egységes vizsgának tekintendő. Elengedhetetlennek tartják ugyanakkor, hogy a történelem - mint a nemzeti önismerethez, kultúrához alapvető ismereteket tartalmazó ismeretkör s a jelenben való eligazodáshoz nélkülözhetetlen (egyúttal alapvető kompetenciákat fejlesztő) tantárgy - továbbra is kötelező érettségi vizsgatárgy legyen.

A szervezet szerint mindennek ellentmond, hogy a tervezetben az szerepel: a szakközépiskolákban a történelem (és a matematika) kötelezőből választható érettségi tárggyá válhat, ugyanis a tervezet 37. oldalán az szerepel: "Szakközépiskolákban a szakképzettség megszerzéséhez - a magyar nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv kivételével - egy kötelező és egy kötelezően választandó tantárgy helyett szakmai tantárgyat kell választani."

"Meggyőződésünk, hogy a történelem érettségi részleges eltörlése csak tévedés lehet" - olvasható az állásfoglalásban. Arra kérik a minisztériumot, ezt módosítsa, s a javított anyagot tekintse magáénak. A Történelemtanárok Egylete készen áll arra, hogy az érettségi tárgy jellegében, tartalmában egyeztessen a minisztériummal - zárul az állásfoglalás.

/MTI/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr682682548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása