HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.03.11. 09:21 Onlineprint

Kultúrális Örökség Napjai szeptemberben

A Kulturális Örökség Napjait 48 országban rendezik meg évente. Olyan épületekbe nyerhetünk ilyenkor ingyen bebocsájtást, ahova az év többi napján nem, emellett számtalan program várja az érdeklődőket külön ezen alkalomból.

A 2011-es Kulturális Örökség Napjainak a szeptember 17-18-i hétvége ad majd otthont, jelentkezni azonban már most is lehet. A korábbi évekhez hasonlóan idén is egy központi téma köré szerveződik a program, ami az 1000 magyar ház mottó.

"A megnyitandó épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül védett (mű)emlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény, de természetesen nagyobb számú érdeklődőt vonzanak akkor, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékük van. Kiemelten kezeljük a magyar szellemi kulturális örökség értékeinek bemutatását. Fontosnak érezzük továbbá a kortárs építészet, tájépítészet, a népi- és ipari emlékek kiemelkedő alkotásainak, valamint a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetését is.

A látogatás élményét fokozhatja az épületekben, helyszíneken folyó tevékenység, valamint az ott található művészi alkotások, bútorok és eszközök, régészeti leletek, esetleg a különleges épületszerkezetek, díszes homlokzatok, védett fák, növények megismertetése is. Érdemes a helyszíneken, és a megtervezett útvonalon vezetést tartani, vezetőként pedig szakembereket vagy olyan önkénteseket bevonni, akik az adott helyet jól ismerik. Sokan vannak, akik szívesen megosztják tudásukat másokkal - például a több idővel és tapasztalattal rendelkező nyugdíjasok, de érdemes bevonni az újdonságokra szívesen vállalkozó fiatalokat, diákokat is.

Egy épület, helyszín látogathatóságát bárki kezdeményezheti (természetesen a tulajdonos, kezelő, működtető egyetértésével). A vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, a kezdeményezőknek természetesen szabad döntésére van bízva, hogy mekkora részt tesznek ingyenesen bejárhatóvá."

A programra július 15-ig lehet jelentkezni, e-mailben vagy postai úton. A program részleteit, a jelentkezés feltételeit és a jelentkezési űrlapot a Kulturális Örökség Napjai weboldalán tekinthetik meg.

/fidelio/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr52730104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása