HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.08.01. 09:17 Onlineprint

Elhunyt a japán sci-fi guru

Meghalt Komacu Szakjo, a japán sci-fi irodalom legismertebb alakja, a műfaj egyik szigetországi meghonosítója.

Legismertebb regényét, a Nippon Csinbocu-t tucatnyi nyelvre fordították le, magyarul A sárkány halála címmel jelent meg 1985-ben. A regény a földrengések, vulkánkitörések és cunami következtében a Csendes-óceánba süllyedő Japán elpusztulását írja le.

A katasztrófaregény 1973-ban jelent meg, és még abban az évben megfilmesítették. A könyv több mint négymillió példányban kelt el csak Japánban, ahol gyakoriak a pusztító földrengések, mint például a 21 ezer ember életét követelő és súlyos atomerőmű-balesetet előidéző március 11-i földrengés és szökőár.

Komacu a kiotói egyetemen szerzett diplomát, egy évig dolgozott egy gazdasági magazinnál, és forgatókönyveket írt filmvígjátékokhoz, mielőtt belevetette magát a tudományos-fantasztikus irodalomba. Nemzetközi vásárok és kiállítások szervezésében is részt vett.

Háromhavonta megjelenő magazinjában legutóbb az nyilatkozta, hogy szeretne addig élni, hogy láthassa, hová fejlődik Japán a március 11-i katasztrófa után. Azt mondta, nem is kétséges, hogy hazája leküzdi a természeti csapás okozta válságot és képes lesz "megvalósítani egy utópiát".

/kultura.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr773116079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása