HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.08.25. 09:43 Onlineprint

Amerikai Sherlock-nonszensz

Sir Arthur Conan Doyle különc nyomozójának, Sherlock Holmesnak a történeteit világszerte az irodalomtörténet kincsei közt tartják számon – nem így Virginia amerikai szövetségi államban, amelynek egyik körzetében egyenesen száműzték az iskolai tananyagból.

Az illetékes tanügyi hatóság kivette a tantervből A skarlátvörös dolgozószoba című regényt, mivel egyes szülők kifogásolták, hogy a könyvben vélemlnyük szerint megsértik a mormon vallást.

Az 1887-ben, Conan Doyle 28 éves korában született történetben tűnik fel először Sherlock Holmes. A regény egyik fejezetében szó van egy mormon közösségben köttetett, kikényszerített házasságról. Az egyik diák szülei vallásukra nézve lealacsonyítónak tartották a vonatkozó részt, a körzeti tanügyi felügyelőség pedig igazat adott nekik. Bár a könyv csak egy iskolában szerepelt a kötelező olvasmányok között, a sok szülő által bírált döntés a körzet összes iskoláját érinti.

Az intézkedést Charlottesville-ben, Thomas Jefferson későbbi amerikai elnöknek, a Függetlenségi Nyilatkozat kidolgozójának szülővárosában hozták.

A Star Exponent című helyi lap szerint másfél évvel korábban a közeli Culpeperben hasonló módon vettek ki a tantervből egy könyvet "szexuális tartalmak ábrázolása" miatt. Akkor az Anne Frank naplója című művet száműzték, a zsidó kislány ugyanis a nácik elől bujkálva rejtekhelyén pubertáskori gondolatairól is ír naplójában.

/nol/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr493179025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása