HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2010.05.17. 15:51 Onlineprint

85 éves lett Nemeskürty István

85 éves Nemeskürty István. Az irodalom és filmtörténész számtalan hiánypótló művet írt. Így a magyar irodalom története 1000-1945 között, és a magyar hangosfilm története a kezdetektől 1939-ig is az ő nevéhez fűződik.

Gyakran vállalt közéleti szerepet is. Csaknem 30 éven át a Mafilm elnöke volt, majd néhány hónapig a Magyar Televízió élén is állt. Többször kitüntették: megkapta a Corvin láncot, a Széchenyi díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét is. Egyik legismertebb gondolata az 1848-as forradalomról szól. Úgy fogalmazott: a legkülönbözőbb gondolkodó emberek jöttek akkor össze, még csak barátok sem voltak: Széchenyi, Kossuth, Eötvös, Deák. Egy dolog fűzte őket össze: a legjobbat akarták az országnak. Nemeskürty István ezt magáról is mondhatta volna...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr892010366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása