HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.02.14. 09:09 Onlineprint

Tarolt a Csongor és Tünde Újdelhiben

Hangos sikert aratott Vörösmarty Csongor és Tünde című drámai költeményének előadása a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban indiai egyetemi hallgatók előadásában.

Köves Margit, a delhi egyetem hungarológiai tanszékének vezetője elmondta, hogy kéthavonta rendeznek magyar irodalmi estet az intézetben, s ez alkalommal tanítványainak és a magyar kultúra iránt egyre inkább érdeklődő indiaiaknak angol nyelvű előadást tartott a magyar romantika irodalmáról.

Arról a korszakról hallhattak előadást, amikor a modern Magyarországot írók, költők, művészek, politikusok megalapozták.

Elmagyarázta, hogy az idézett költők versei a magyarság számára a legfontosabb metaforák, szimbólumok.

Ez a korszak a nyugtalanság, a pesszimizmus, a remények kora volt és ezt úgy hozta közel hindi hallgatóságához, hogy párhuzamosságokat említett a hindi irodalommal, a történelmi drámákkal és ezeket az irodalmi jelenségeket az angol romantika korához is kapcsolta - összegezte a professzor.

Illusztrációként a delhi egyetem magyar nyelvet tanuló hallgatói magyar, hindi és angol nyelven szavalták el Vörösmarty Vén cigány és Szózat, valamint Kölcsey Himnusz című versét, majd előadták magyarul a Csongor és Tündét.

Igaz, csak az első felvonását, mert teljesen amatőrökről van szó, akik nagyon lelkesek voltak, hetente négyszer próbáltak és végül nagy sikert arattak.

/MTI/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr912659676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása