HTML

Irásművek

Friss topikok

Linkblog

2011.08.29. 08:57 Onlineprint

Arab Adonis az idei Goethe-díjas

A 81 esztendős Adonis az első arabul író szerző, aki elnyerte a Goethe-díjat. A költő Szíria északi részén született Ali Ahmad Said néven, de fiatal korában politikai okokból el kellett menekülnie szülőhazájából. Jelenleg Párizsban él, de továbbra is arabul írja verseit. A díjról döntő zsűri méltatásában kiemelte, hogy Adonis modern európai eszmékkel és kritikai gondolkodással gazdagította napjaink arab kultúráját az arab költészet hagyományaiban fellelhető klasszikus költői képek alkalmazásával. 

 Az ötvenezer euróval (13,5 millió forinttal) járó, háromévente odaítélt Goethe-díjat minden alkalommal augusztus 28-án, Goethe születésnapján nyújtják át egy-egy olyan alkotónak, akinek munkái a zsűri véleménye szerint a német irodalmi nagyság szellemét idézik. Adonist az utóbbi években többször emlegették az irodalmi Nobel-díj esélyeseként.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr713187153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása